Piemonte en Toscana in februari

Samen met, nu mijn 'buddy Rudi' van Appellation Côntroleé, een onvergetelijk werkbezoek in Italië gehad in februari. Vaste waarden, maar ook wat ontdekkingen. 

We beten de kop eraf in een restaurant in Milaan, waar we afgesproken hadden met Alessandro Job van Villa Job. Ondertussen onze nieuwste aanwinst uit Friuli. Lekkere lunch, lekkere wijnen en Alessandro namen we mee 'on tour' tot de volgende dag, aangezien we ook naar Massolino gingen en hij dat wel eens wou proeven. 

Bij Massolino proefden we de Barolo's 2011 en de riserva Vigna Rionda 2009. Alles top, zoals gewoonlijk. Drink de 2011 voor de 2010! Al veel fruit en evenwicht. De Margheria was weer zeer elegant met mooi fruit en bloemen. De Parafada en Parussi wat krachtiger met meer kruidigheid. De 2009 riserva Vigna Rionda zal, zoals zijn voorgangers weer hoge toppen scheren. Ondertussen één van de icoonwijnen uit de laars van Europa. 

Die avond een zeer gezellig diner gehad bij mijn vriend Giulio in Monforte d'Alba. Casa di Saracca. Bezoekje waard!

In de Colli Tortonesi hebben we eindelijk ook een overtuigende ontdekking gedaan, in de vorm van Oltretorrente. In Paderna heeft dit jonge koppel hun droom waargemaakt, door oude wijngaarden te kopen, die zeer natuurlijk bewerkt kunnen worden. Hiermee kunnen ze de wijnen maken, waar ze al lang van droomden. Wederom een kleine producent naar ons hart met authentieke, artisanale wijnen!

Dan naar Toscana! Schitterende bezoeken in Montalcino, zo ook bij onze nieuwe ster in het gamma, Fattoria del Pino. In de historische cru Montosoli maakt Jessica Pellegrini eigenhandig grote wijnen. Zelfs de Rosso di Montalcino is al een 'baby-Brunello'! 2010 is haar eerste Brunello en de dame maakt al veel furore. Dit wordt een domein om in de gaten te houden! Nog een highlight was het proeven van de vaten bij Soldera! Wat een Brunello en wat een belevenis.

Terug noordelijk waren we uitgenodigd voor de lunch bij Tenuta degli Dei, Cavalli. Steeds een mooi bezoek met lekker eten. Hun topwijn van bordolese druiven is in 2011 zeer elegant en vol van smaak. Ook hier waren we zeer tevreden van de nieuwe jaargangen! 

En als afsluiter terug even stoppen in ons geliefde Piemonte bij Bellicoso Antonio waar 'La Mama' verse pasta voor ons heeft gemaakt en waar Antonio ons zijn barbera d'Asti's liet proeven. Zeer complete barbera d'Asti met toch wat power, maar alles puur van de druif. Lekker! 

A la prossima,

Bart